по немски език

Замъкът Белведере във Ваймар

image020През 1999 г. германският град Ваймар е определен за културна столица на Европа. Много исторически забележителности в този централно източен немски град са свързани с велики имена като Гьоте, Шилер, Хердер, Ницше. Сред историческите ценности на Ваймар е и замъкът Белведере (Belvedere Castle). Той представлява елегантната лятна резиденция на Карл Фридрих и Мария Павловна.

Първоначалата постройка на мястото на днешния замък Белведере е издигната през 1724 г. от Ернст Август, който бил племенник на херцог Вилхелм Ернст. Сградата, която е издигната тогава на юг от Ваймар се използва като ловна резиденция за лов на фазани. По-късно върху нейните основи се появява замъкът Белвю, а след него и самията дворец Белведере. В превод от италиански името означава “хубав изглед”.

От 1804 г. в Белведере живеят Карл Фридрих и Мария Павловна. Мария Павловна е Велика княгиня, дъщеря на Павел Първи и сестра на Александър Първи. На 3 август 1804 г. тя се омъжва за наследника принц Карл Фридрих Саксен-Ваймар-Айзенахски. Във Ваймар тогава започва “Сребърният век”. Мария Павловна е била меценат, особено много вълнуващ се от изкуството и по-специално музиката. Тя кани известни композитори като Ференц Лист във Ваймар. Княгинята построява и западното крило на Белведере и изгражда стая на поетите в памет на Гьоте, Шилер, Виланд и Хердер.