по немски език

Нойшванщайн

 

image009Замъкът Нойшванщайн е познат по целия свят с две неща - като символ на романтичния архитектурен стил и с трагичната история на своя собственик - след като губи властта в собственото си кралство, Лудвиг ІІ се оттегля в своя свят от митове, легенди и приказни истории.. А, да, и разбира се, с това, че е използван за основа на емблемата на Дисни. 

Нойшванщайн се намира в Южна Бавария и без съмнение е един от най-често фотографираните обекти в Германия. Амбициозният проект на Лудвиг ІІ започва през 1869 г. Той обединява елементи от сградите на замъка Вартбург и Замъка на Свещения Граал от операта на Вагнер “Парсифал”. Главната цел на дворецът е била да служи като убежище, тъй като две години след като се възкачва на баварския трон през 1864 г., Лудвиг ІІ е принуден да предаде властта на прусите. За да компенсира омразата към кралския престол, той отдава все повече от своето време на изящните изкуства, като създава свой приказен свят, далеч от реалността.

image010Сред най-хубавите стаи в замъка са две забележителни зали. Една от тях – Залата на певците, е по-голяма и по-изискана версия на същата зала във Вартбург, и също така включва елементи от банкетната зала на средновековния замък, въпреки че никога не е ехтяла под звуците на пеене или пируване.

Двуетажната тронна зала достига 15 м височина. И на двата етажа е обградена от галерии, а екстравагантната й украса блести в златно и синьо. Все пак най-голямата страст на Лудвиг ІІ била Залата на Свещения Граал, в която той обединил носталгията си по Средновековието с последните технологии на своето време.

Спалните помещения на Лудвиг издават ясно влияние на готическия стил, като дори саукрасени с детайли, напомнящи за оперите на Вагнер. Тоалетната масичка има дори кран с формата на лебед, вдъхновен от операта „Лоенгрин”.

Друг добре позната особеност на Нойшванщайн е изкуствената пещера, чиито малки водопади и цветни светлини създават представата за мистериозна пещера.

Можете да си направите също екскурзии до неоготическия замък Хохеншвангау, построен наново през 1832 г. от руините останали от 12-ти век, както и до Римската баня в планината Тегелберг.

BMW-Gebäude BMWmuenchen-bmw   solar-cellsbmw-4-zylinder-und-bmw-welt-bei-nacht bmw-vorm-4-zylinder-gebaeude

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Баварските моторни заводи АДБМВ (нем. Bayerische Motoren Werke AG/Байерише Моторен ВеркеBMW), е немска компанияедин от основните производители на автомобили и мотори. Компанията участва активно в моторните спортове като Формула 1, Шампионата за туристически автомобили и др. Централата на компанията е разположена в сградата BMW-Vierzylinder в Мюнхен.